dimecres, 13 de maig del 2015

Matemàtiques pre-electorals (Consell Comarcal)

Sí, sí, tot això de l’Ajuntament està molt bé, però... què passarà amb el Consell Comarcal? Continuarà en mans de CiU?


La situació actual


Del total de 19 consellers, actualment el repartiment és...
CiU - 10 consellers
ERC - 8 consellers
PSC - 1 consellers

La Llei diu...


El Decret 4/2003, d'organització comarcal de Catalunya diu, en el seu article 20:

20.2 Un cop constituïts tots els ajuntaments de la comarca, la junta electoral competent ha de procedir d'immediat a sumar separadament el nombre de regidors i de vots obtinguts en la comarca en les eleccions municipals per cada partit, coalició, federació i agrupació d'electors, d'acord amb les llistes respectives, sempre que hagin obtingut el tres per cent o més de vots en la comarca.
... 
20.6 La junta ha d'assignar a cada un dels partits, de les coalicions, de les federacions i de les agrupacions el nombre de llocs que els corresponen, d'acord amb les regles següents:
a) Es calcula el percentatge de regidors que correspon a cada partit, coalició, federació o agrupació sobre el total de regidors de tots els ajuntaments de la comarca.
b) Es calcula el percentatge de vots que correspon a cada partit, coalició, federació o agrupació sobre el total de vots emesos en la comarca.
c) Es multipliquen els percentatges de la lletra a) per 1/3 i els de la lletra b) per 2/3 i se sumen els resultats. 
... 

I això què vol dir?


Els representants del Consell depenen del nombre de regidors dels ajuntaments i del nombre de vots a la comarca.

El percentatge de vots és dues vegades més important que el percentatge de regidors, però només es tindran en compte aquelles formacions que obtinguin més del 3% dels vots. Sembla que aquestes formacions seran CiU, ERC, CUP i PSC.

Pel que fa al nombre de vots, és evident que el pes demogràfic de Solsona pot fer decantar la balança cap a un costat o cap a un altre.

Pel que fa al nombre de regidors, però, el pes de Solsona és menor, i caldrà esperar els resultats que vagin arribant dels municipis de la comarca.

El dia 24...


El nostre equip de voluntaris anirà recollint les dades que vagin arribant dels escrutinis dels municipis de la comarca. Per a aquesta tasca, comptarem amb la col·laboració de SolsonaFM.
Tan aviat com sigui possible, intentarem donar resultats definitius de la composició del Consell Comarcal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada