dimarts, 12 de maig del 2015

Matemàtiques pre-electorals (ajuntament de Solsona)

Novament, com cada quatre anys, estem convocats a les urnes per renovar els membres del nostre ajuntament. I cada nova convocatòria té els seus alicients nous.


Mantindrà ERC la seva majoria absoluta?
Invertirà CiU la tendència decreixent dels darrers anys?
Aconseguirà el PSC els vots suficients per a un segon regidor?
Recuperarà la CUP, com a hereus ideològics del Comú, la representació a l’ajuntament?
Tornarà a quedar el PP fora del consistori?
Qui són els de PxC?

La situació actual


L'any 2011, després d’un govern de coalició que havia deixat CiU a l’oposició, ERC va tumbar tots els pronòstics alçant-se amb una contundent victòria per majoria absoluta.
ERC: 7 regidors (1844 vots - 49%)
CiU: 5 regidors (1205 vots - 31%)
PSC: 1 regidor (302 vots - 8%)
el Comú: 0 regidors (221 vots - 6%)
PP: 0 regidors (143 vots - 4%)


El duel CiU - ERC


Un tertulià de televisió apuntava fa uns dies que la política tendeix, per natura, al bipartidisme. No sé si és veritat, però és cert que, a Solsona, la dualitat ERC-CiU hi és ben present.

La llista d’ERC augmenta el seu suport entre l’electorat des del 1991. Haurà arribat ja al seu límit? Tenen un marge suficient sobre CiU i sembla que la victòria serà clara però... mantindran la majoria absoluta?

CiU, en canvi, s’havia mantingut relativament estable fins l’any 2003. Des d’aleshores, la tendència és clarament a la baixa. La renovació de la llista els permetrà recuperar-se?... o els passarà factura la situació del Consell Comarcal?

ciu-erc.jpg

La pugna per fer-se un lloc entre els grans


Si la lluita entre ERC i CiU és interessant, no ho és menys la que hi ha entre els partits minoritaris per entrar o mantenir-se al consistori. Un grapadet de vots pot facilitar la presència, o no, d’aquests grups.

Fa quatre anys van caldre 241 vots per aconseguir representació. El PSC va aconseguir un regidor amb un estret marge de 60 vots. El Comú, en canvi, es va quedar a només 20 vots d’entrar a l’ajuntament (haurien pres el 5è regidor a CiU).

Aquesta lluita està clarament condicionada per la presència de la CUP. Recolliran els vots que han quedat orfes del Comú? Sembla lògic pensar que sí. Marcaran el perfil que busquen els nous votants? Sabran engrescar, a més, votants d’altres partits?




Aquest proper divendres, la publicació del sondeig dels alumnes de l'institut Francesc Ribalta ens podrà donar alguna pista de tot plegat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada